m

Noticies

Què has de saber si estàs embarassada i què pots fer per prevenir la càries al teu nadó

Què has de saber si estàs embarassada i què pots fer per prevenir la càries al teu nadó

Els dos problemes bucals més greus que poden afectar-te durant l’embaràs són la CÀRIES i la GINGIVITIS.file2491276174298

1) GINGIVITIS DE L’EMBARÀS: les hormones relacionades amb l’embaràs (prolactina i estrògens) augmenten la irrigació sanguínia. A més, poden provocar una major reacció inflamatòria davant dels bacteris presents a la cavitat bucal, donant lloc a un engrossiment i un major sagnat de les genives. Si aquesta inflamació no es tracta, pot lesionar l’òs i els teixits de suport de la dent, donant lloc a una periodontitis (piorrea).

Molts d’estudis apunten un augment en el risc de part prematur i baix pes del nadó en dones amb problemes peridontals.

Si les teves genives estaven sanes abans de l’embaràs i la teva higiene oral és correcta, és més difícil que pateixis gingivitis.

2) CÀRIES DENTAL: durant l’embaràs hi sol haver un canvi en la flora bacteriana i un major consum d’hidrats de carboni. Els àcids produïts pels vòmits també debiliten l’esmalt dental.

És important durant l’embaràs:

  • seguir una dieta equilibrada
  • evitar el consum de tabac i alcohol
  • mantenir una bona higiene oral raspallant les dents com a mínim 2 vegades al dia, usant el fil dental i
  • visitar l’odontòleg per a què et realitzi una revisió

Què pots fer per prevenir la càries al teu nadò?

La càries dental és una malatia infecciosa molt freqüent, és transmissible i el que és més important és que es pot prevenir.
La prevenció comença des del primer dia de vida del nen i es basa amb una sèrie de pautes que no són difícils de portar a terme.
Durant l’etapa de lactància, ja sigui materna o no, és important que netegis amb una gaseta estèril les genives del teu nadó després de cada menjada. La millor posició és fer-ho amb el nen panxa amunt, i mentre amb una mà intentes obrir una mica els llavis, amb l’altra li passes la gaseta per eliminar tota la placa bacteriana que ja es forma sobre les genives. Amb això aconseguiràs disminuir el nombre de bacteris presents a la boca del teu nadó i quan erupcionin les dents temporals ho faran amb més facilitat i amb un menor risc de complicacions.

És important que sàpigues que una mare amb càries actives, fa que el seus fills tenguin més risc de patir càries, pel que es recomanable que acudeixis al teu odontòleg per realitzar una revisió, i, si tens càries, curar-les el més aviat possible.

Un altre factor important a considerar per prevenir la càries és la dieta. Una vegada superada la fase de lactància, és important que acostumis al teu fill a realitzar les menjades de manera ordenada. Realitzar 5 menjades i una higiene oral correcta 3 vegades al dia (després de les menjades principals) faran que el teu infant sigui menys susceptible a la càries, a part de que segurament menjarà d’una manera més sana i equilibrada.

Recorda que entre les menjades, l’infant pot beure aigua, però no és aconsellable que begui llet o sucs. Encara que en els envasos d’algunes d’aquestes begudes especifiqui que no tenen sucres afegits, són begudes ensucrades (la lactosa i fructosa són els sucres de la llet i de la fruita).

Recorda també que l’infant no necessita per al seu desenvolupament dolços, patates fregides, snacks, etc. És important esperar la introducció de totes aquestes coses una vegada que el nen tengui la possibilitat de destriar quan hi ha una ocasió especial i que diferencii el que és un aliment saludable del que no. A l’edat d’un any no podem explicar encara aquesta diferència i és millor evitar el màxim de temps possible el seu consum.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.